Willem Andriessen - biografie

Willem Andriessen

Willem Andriessen werd geboren op 25 oktober 1887 te Haarlem. Hij stierf op 29 maart 1964 te Amsterdam.

Opleiding
Zeer vroeg openbaarde zich zijn aanleg voor muziek. Het eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader, Nicolaas Andriessen, die organist en koordirigent was. Hij bezocht daarna het Amsterdams Conservatorium, waar hij les kreeg van J.B. de Pauw (piano), Bernard Zweers (compositie) en Julius Röntgen (ensemblespel). In 1906 behaalde hij het einddiploma, en in 1908 de Prijs van Uitnemendheid voor piano.

Werkzaamheden
Na zijn studie verwierf hij zich bekendheid als concertpianist in binnen- en buitenland. Van 1910 tot 1918 was hij leraar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, daarna tot 1924 leraar voor de hogere pianoklassen van de Muziekschool te Rotterdam. In 1924 werd Andriessen benoemd tot hoofdleraar aan het Amsterdams Conservatorium, waarna hij van 1937 tot 1953 directeur van deze instelling was.

Composities
Andriessen componeerde onder andere een Missa voor koor en orkest; een Concerto voor piano; een Pianosonate, kleinere pianowerken en liederen voor zangstem met piano.

Compact discs
Op cd werd zijn Ave Maria vastgelegd door Hillegonda van der Rol, sopraan en Gertjan Schalkoord, orgel.

Bron:
Donemus

Cd: Hommage aan Willem Andriessen, pianist en componist

Bij het jubileumnummer van het EPTA Piano-Bulletin (januari 2008) werd voor de leden een Cd bijgevoegd met nog nooit eerder uitgegeven materiaal van de pianist en componist Willem Andriessen. Op de Cd is het vierde Pianoconcert in G van Beethoven te horen, met het Concertgebouworkest o.v. Eduard van Beinum, en het Pianoconcert in Des groot (1908) van Willem Andriessen, uitgevoerd door de componist samen met het Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Bernard Haitink, een uitvoering uit 1957.

Een uitstekend verzorgd tekstboekje van 8 pagina's met informatie over de werken, en informatie over Willem Andriessen, is ingesloten.

De Cd is een initiatief van het EPTA Documentatie Centrum (EDC). Zij werd uitgegeven met financiële steun van de EPTA afdeling Nederland en maakt deel uit van de EPTA Uitgaven Reeks.

Bestellen

De Cd is verkrijgbaar door € 10,-- over te maken op giro 5273408 ten name van EPTA Nederland o.v.v. Cd-Andriessen. Coosje de Wit verzorgt de verspreiding. Zorg dat bij de overschrijving de juiste adresgegevens meekomen; bij twijfel stuurt u tevens een e-mail met uw adresgegevens naar cdewit@eptanederland.nl. Na ontvangst van uw betaling wordt de Cd toegestuurd.